Sir Jim Ratcliffe wijst kans om Liverpool te kopen af temidden van Man Utd overnamelink

De rijkste man van Groot-Brittannië, Sir Jim Ratcliffe, heeft naar verluidt het idee om Liverpool te kopen “afgewezen”, maar is zeer geïnteresseerd in het leiden van een overnamebod op Manchester United. De twee rivalen in de Premier League zijn onlangs te koop aangeboden en de Britse miljardair wordt gezien als een van de meest waarschijnlijke personen om een deal voor een van beide partijen te sluiten.

Eerder deze maand werd bekend dat Fenway Sports Group bankiers de opdracht had gegeven om na te gaan wat potentiële kopers voor de club willen betalen nu het op zoek is naar nieuwe investeringen. De Amerikaanse banken Goldman Sachs en Morgan Stanley helpen bij het proces. Met overwinningen in onder meer de Premier League, Champions League en Club World Cup sinds hun komst, betekent dit het einde van een succesvol tijdperk onder Amerikaans eigendom voor de club uit Merseyside.

Intussen hebben de eigenaars van United, de Glazers, aangekondigd dat zij een volledige of gedeeltelijke verkoop van de 20-voudig Engels kampioen overwegen. Ratcliffe, een jeugdfan van United, wordt alom genoemd als geïnteresseerde partij in United nadat hij enkele maanden geleden voor het eerst zijn wens kenbaar maakte. De 70-jarige miljardair is eerder in verband gebracht met de aankoop van United, na een mislukte poging om Chelsea te kopen in mei, maar de deur is nu weer open.

Ratcliffe is de CEO van INEOS en is de huidige eigenaar van OGC Nice. Ratcliffe is geboren in Oldham en is een van de rijkste mannen in Groot-Brittannië en de 124e rijkste man op de wereldranglijst van Forbes. De 70-jarige heeft een geschat vermogen van 20 miljard pond opgebouwd dankzij zijn multinationale chemiebedrijf Ineos. Het chemische bedrijf heeft ook veel sportsponsoring, waaronder het Nieuw-Zeelandse rugby, terwijl zij ook de belangrijkste partners zijn van de Mercedes F1.

De Franse publicatie Foot Mercato meldt nu dat de reden achter Sir Jims beslissing om geen bod uit te brengen op Liverpool was dat “hij een fan is van de Rode Duivels”. Het blijft onduidelijk hoeveel United Ratcliffe gaat kosten als hij een bod doet, maar Foot Mercato denkt dat hij de kans niet voorbij wil laten gaan en dat elk bod “het accepteren waard” zou zijn.

Verschillende United-fans zouden voorstander zijn van een overname door Ratcliffe. Hij schetste ooit zijn plannen voor de club, waaronder een herinrichting van het stadion en een vernieuwing van de selectie. Apple en Amancio Ortega zouden echter beide belangstelling hebben getoond voor Manchester United, waarmee ze zich aansluiten bij een reeks grote namen die eerder hebben aangegeven de topclub te willen overnemen. Mercato meldt dat er momenteel geen officiële verkoopprijs is voor de aankoop van Manchester United. Eerdere taxaties schatten de verkoop op 4,3 miljard pond tot 7,7 miljard pond.

Geef een reactie