Familie Glazer bevestigt dat ze Manchester United wil verkopen

De familie Glazer heeft aangekondigd “een proces te starten om strategische alternatieven te onderzoeken” voor Manchester United, waarmee mogelijk een einde komt aan haar 17-jarige eigendom van de club. De Glazers voltooiden hun overname in 2005, maar werden geconfronteerd met felle tegenstand van supporters, met name omdat ze de club opzadelden met enorme schulden na hun leveraged buy-out.

“Als onderdeel van dit proces zal de Raad van Bestuur alle strategische alternatieven overwegen, waaronder nieuwe investeringen in de club, een verkoop of andere transacties waarbij de onderneming betrokken is”, aldus een verklaring van United. De verkoop van de club is niet gegarandeerd, aldus de verklaring. Bronnen zeiden dinsdag dat investeringsbankiers de opdracht kregen van de eigenaars van Manchester United om te adviseren over het proces, dat waarschijnlijk een volledige of gedeeltelijke verkoop of een strategisch partnerschap met derden zal omvatten. The Raine Group en Rothschild and Co zijn aangesteld als exclusieve financiële adviseurs om het proces te begeleiden.

De Glazers hebben de leiding gehad over een noodlottige 17-jarige regering van United sinds hun overname van de club met vreemd vermogen in mei 2005. Ze zijn sindsdien bijna universeel impopulair gebleven, met massale protesten ten tijde van de overname, en opnieuw in 2010, 2021 en dit jaar. In 2012 verkochten de Glazers 10% van hun belang via een beursgang en in de jaren daarna hebben ze nog meer aandelen verkocht.

United werd onlangs geschat op 3,75 miljard pond, maar zou naar verwachting veel meer opbrengen aangezien een consortium onder leiding van de Amerikaanse zakenman Todd Boehly in mei 4,25 miljard pond betaalde voor Chelsea. De Britse miljardair Jim Ratcliffe, die ook een bod deed op Chelsea, heeft gezegd dat hij geïnteresseerd zou zijn in de aankoop van United, maar hield in oktober vol dat de Glazers niet wilden verkopen.

United is een zeldzaamheid in de wereld van sport en financiën. Het is een van de weinige beursgenoteerde grote sportfranchises. United heeft echter sinds 2013 de Premier League-titel niet meer gewonnen, en heeft een reeks managers ontslagen in de nasleep van de pensionering van Sir Alex Ferguson. Dan is er nog de kwestie van de mislukte European Super League, die vorig jaar de hoop van de grootste Engelse voetbalclubs om een lucratieve gesloten winkel op te zetten de grond in boorde.

Verschillende critici hebben de Glazers op de korrel genomen, met name Gary Neville, die kritiek had op de manier waarop zij de club achterop lieten raken bij hun rivalen door een gebrek aan investeringen in het stadion en de trainingsfaciliteiten. De Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo, die Manchester United dinsdag met onmiddellijke ingang verliet, bekritiseerde vorige week in een controversieel interview het eigendom van de club door te zeggen dat de familie Glazer “niet om de club geeft” op sportief gebied.

Hoewel er geen garantie is dat de Glazers de volledige controle over United zullen afstaan, zal het nieuws hoop geven aan de supporters van het team die al lang campagne voeren om de Amerikaanse familie te verdrijven. Veelzeggend is dat de voorgenomen veiling van Manchester United komt op het moment dat Fenway Sports Group, de eigenaar van Liverpool, ook overweegt de club geheel of gedeeltelijk te verkopen.

Geef een reactie