De Glazer zoeken wereldrecordprijs voor Manchester United, Apple is geïnteresseerd

De eigenaars van Manchester United, de familie Glazer, zijn op zoek naar een wereldrecordprijs voor een sportfranchise als ze de club willen verkopen, hebben bronnen aan ESPN verteld. De Glazers lieten dinsdag in een verklaring weten dat zij “strategische alternatieven” overwegen, waaronder investeringen van buitenaf of een verkoop.

Volgens de Daily Mail is Ed Woodward, vice-voorzitter van de club, gevraagd op te treden als adviseur voor hun mogelijke aankoop – wat vergelijkbaar is met hoe hij zijn werkrelatie met de familie Glazer begon. Ondertussen wordt gezegd dat technologiereus Apple geïnteresseerd is in de aankoop van Manchester United voor een bedrag van 5,8 miljard pond. Apple is het grootste technologiebedrijf ter wereld met een jaaromzet van bijna 326 miljard pond – en een geschatte nettowaarde van 2 miljard pond.

Het Britse boulevardblad Daily Star meldt dat Apple overweegt 6,9 miljard dollar te betalen voor de Premier League. Naar verluidt wilden de Glazers aanvankelijk 9,9 miljard dollar voor het team, maar hebben ze besloten het aan de hoogste bieder te verkopen. De tech-titaan Dow Jones heeft geen ervaring met het bezitten van een sportteam, maar CEO Tim Cook ziet naar verluidt grote kansen in zo’n deal.

Manchester United zou de rijkste club ter wereld zijn als ze akkoord gaan met een overname voor de prijs, en daarmee Real Madrid en Barcelona overtreffen. Als Apple een deal sluit, zou het de eerste keer zijn dat de technologiereus een sportteam koopt. Velen zijn echter sceptisch over het bericht, omdat de Star zijn bron niet noemt – hoewel het noemen van een specifiek figuur misschien wat gewicht geeft aan het idee dat het meer is dan een wild idee dat uit de hoge hoed is getoverd.

Cook is slechts de laatste in een rij van hooggeplaatste personen die interesse hebben getoond om de leiding te nemen op Old Trafford. Sir Jim Ratcliffe werd als eerste in verband gebracht met een overname, terwijl beweringen over Apple nu voorbarig lijken. Hij is een jeugdfan van United die vóór de verkoop aan Boehly een bod deed om Chelsea te kopen, maar heeft nog geen commentaar gegeven op de speculaties dat hij een van de bieders op United zou kunnen zijn.

Onderdeel van Cooks plan zou kunnen zijn dat Apple de bouw van een nieuw state-of-the-art stadion financiert dat als het beste ter wereld wordt beschouwd. Het huidige stadion van Manchester United, Old Trafford, is aan renovatie toe en de eigenaren hebben onlangs geaarzeld tussen reparatie en restauratie, of een volledige nieuwbouw. Naar verluidt zal de verbouwing van het stadion ongeveer 1,5 miljard pond kosten, waardoor het het duurste voetbalveld ter wereld wordt – vóór het nieuwe stadion van Tottenham, dat 1 miljard pond kost. United heeft sinds 2013 de Engelse Premier League niet meer gewonnen en heeft sinds 2017 geen enkel zilverwerk meer verzameld.

Geef een reactie