Manchester United gaat geen halfjaarlijks dividend betalen aan de Glazers

Uit de financiële resultaten van Manchester United over het eerste kwartaal, die donderdag werden vrijgegeven, blijkt dat de familie Glazer voor het eerst sinds 2016 geen dividend heeft opgenomen nadat ze de club te koop had gezet. De beslissing ging vooraf aan de recente aankondiging van de familie Glazer dat het zou overwegen de club te koop te zetten.

De controversiële dividenden werden betaald sinds 2015. In het laatste boekjaar werd 33,6 miljoen pond aan dividenden uitgekeerd – voornamelijk aan de familie Glazer. De regelmatige stroom van geld uit de club in de vorm van dividenden is een frustratie voor de fans als United’s fortuinen op het veld zijn verslechterd tijdens de Glazer bewind aan de leiding. De naakte cijfers zijn echter prettig om te lezen voor de Glazers: de totale inkomsten van United zijn met 20 miljoen pond gestegen van 590 miljoen pond naar 610 miljoen pond – een stijging van 13 procent ten opzichte van de laatste cijfers.

De resultaten van United voor het eerste kwartaal van 2023 luiden als volgt: “Op 15 november heeft de raad van bestuur de betaling van het halfjaarlijkse dividend voor fiscaal 2023 niet goedgekeurd.” De beslissing van de raad van bestuur van United werd volgens The Athletic bestempeld als een economische beslissing, waarbij onder meer de transferuitgaven van meer dan 200 miljoen pond in de zomer werden genoemd.

Supporters hebben lang campagne gevoerd om de Amerikaanse familie, die ook eigenaar is van de NFL’s Tampa Bay Buccaneers, te verdrijven. De Glazer familie kocht United in 2005 met een leveraged takeover die de club met schulden overlaadde. Het nieuws dat er geen dividend zou worden uitgekeerd, werd toegejuicht door de Manchester United Supporters Trust, die eraan toevoegde: “Er zou geen dividend moeten worden uitgekeerd als de club geen succes boekt op het veld en niet uitdaagt voor de hoogste eer.”

Na 17 jaar de leiding over de club te hebben gehad, kondigden de Amerikanen vorige maand aan dat zij bereid zijn United te verkopen, waarbij de 20-voudig Engels kampioen waarschijnlijk voor een recordprijs voor een sportclub zal gaan. Veel fans van de Red Devils wilden dat de Glazers de club zouden verkopen na een decennium van moeilijkheden sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson en zij zouden hun wens kunnen vervullen, met Apple als een van de belangrijkste kandidaten. Glazer werd gevraagd waarom de eigenaren in juni voor 11 miljoen pond aan dividenden uit de club haalden, ondanks dat de club het slechtste seizoen in de geschiedenis van de Premier League doormaakte. Ook United had als bedrijf een verlies van 115,5 miljoen pond geleden.

Geef een reactie