Miljardair Sir Jim Ratcliffe kondigt aan dat zijn bedrijf in de running is om Manchester United te kopen

Een van de rijkste mensen van Groot-Brittannië, Sir Jim Ratcliffe, heeft bevestigd dat zijn bedrijf in de race is om Manchester United te kopen van de familie Glazer. Er worden biedingen verwacht uit de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Azië, maar Ratcliffe – die meer dan 6 miljard pond waard is – is de eerste die zijn belangstelling publiekelijk bevestigt.

De eigenaren van United, de familie Glazer, zeiden in november dat ze overwegen de club te verkopen terwijl ze “strategische alternatieven onderzoeken”. De Glazers zijn eigenaar van United sinds 2005, toen ze een leveraged buy-out afrondden, en hebben de afgelopen 18 jaar te maken gehad met wijdverbreide onrust onder de supporters.

Ratcliffe heeft zijn interesse ingediend bij Raine Group, de zakenbank die de club uit de Engelse Premier League adviseert, bevestigde een woordvoerder van Ratcliffe dinsdag. De 70-jarige, een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië, is een jeugdfan van United. Vorig jaar toonde hij zijn interesse in Chelsea, maar de club werd verkocht aan Todd Boehly en Clearlake Capital. Er zijn andere blijken van belangstelling geweest, waarbij Saoedi’s en ander geld uit het Midden-Oosten zich op de club hebben gericht.

De Amerikaanse eigenaars, die niet populair zijn bij de United-fans, willen meer dan 5 miljard pond voor de club, maar kunnen ook overwegen een minderheidsbelang te verkopen aan een investeerder. Het formele biedingsproces voor United begint naar verwachting volgende maand. In dit stadium moeten partijen tekenen om vertrouwelijke financiële documenten in te zien en zich verbinden tot het uitvoeren van due diligence voor een mogelijke overname.

Ratcliffe’s persoonlijke vermogen wordt geschat op £11 miljard (Forbes) en £6 miljard (Sunday Times), waarmee hij op de 27e plaats staat van de rijkste personen in het Verenigd Koninkrijk op de Sunday Times Rich List. Manchester United is een van de meest waardevolle activa in de sportindustrie en heeft naar eigen zeggen 1,1 miljard fans en volgers over de hele wereld. Ze zijn aan een opmars bezig in de Premier League. Ze versloegen zaterdag Manchester City in goedkope voetbalshirts en staan vierde in de Premier League.

De heer Ratcliffe is geen vreemde van grote sportinvesteringen. Hij is ook eigenaar van wielerploeg Ineos Grenadiers, Ligue 1-ploeg Nice, die hij in 2019 overnam, en FC Lausanne-Sport, een Zwitserse Super League-club. Het nieuws werd met voorzichtig optimisme begroet door de Manchester United Supporters Trust, die haar oproep herhaalde dat de fans integraal deel moeten uitmaken van elk nieuw eigendomsmodel. De club heeft sinds 2017 geen trofee meer gewonnen en won de Premier League voor het laatst in 2013, het jaar dat Ferguson met pensioen ging.

Geef een reactie