Cristiano Ronaldo was aanvoerder in de wedstrijd van United tegen Aston Villa

Erik ten Hag heeft gesuggereerd dat Cristiano Ronaldo pas op de vierde plaats staat in de pikorde van aanvoerders bij Manchester United, na een uiterst beroerde middag tegen Aston Villa. Met Harry Magurie alleen op de bank en Bruno Fernandes geschorst, is Ronaldo aanvoerder van United, slechts 18 dagen nadat hij weigerde op te komen tegen Tottenham, een indiscretie waarvoor hij uit de volgende selectie werd gezet en verbannen van de eerste teamtraining.

Na een tumultueuze zomer waarin Ronaldo niet probeerde te verbergen dat hij de club wilde verlaten, werden meer dan een paar wenkbrauwen opgetrokken toen de spits werd aangewezen als United’s aanvoerder voor de wedstrijd tegen Aston Villa. Ten Hag riep de veteraan op om “nog meer de leidersrol op zich te nemen” in de ploeg.

Ronaldo begon de afgelopen wedstrijden als gevolg van blessures van Antony, en Jadon Sancho die niet fit was en Bruno Fernandes die er ook niet bij was. Maar de Portugese superster kon weinig indruk maken, al was hij wel betrokken bij een felle worsteling met Tyrone Mings, waardoor hij na een VAR-controle aan een rode kaart ontsnapte.

En United was een complete puinhoop in de eerste helft en had dringend behoefte aan een drijvende kracht om terug in de wedstrijd te komen. Een eigen doelpunt van Jacob Ramsey gaf ze hoop, maar die was snel vervlogen toen Villa met 3-1 voorstond.

Ten Hag onthulde dat hij overwoog de armband aan Casemiro of David De Gea te geven, maar uiteindelijk koos hij voor Ronaldo. De Braziliaan mist echter Engels, terwijl De Gea een keeper is en ver van het buitenveld afstaat. “Als je aanvoerder en leider bent, moet je een voorbeeld stellen en dat is wat ik van hem verwacht – hij is een belangrijk onderdeel van de ploeg, we zijn blij met hem en nu moet hij nog meer de leidersrol op zich nemen.” aldus de manager van United.

Het valt nog te bezien of Ronaldo na zijn miserabele optreden dit seizoen opnieuw de armband krijgt omgehangen – of zelfs zijn plaats in de basisopstelling behoudt. Ronaldo werd misschien gekozen als aanvoerder om zijn teamgenoten te inspireren met zijn individuele prestaties op het veld, maar uiteindelijk slaagde hij er niet in een voorbeeld te zijn voor de andere spelers.

De Portugese international zocht het grootste deel van de zomerse transferperiode naar een uitweg uit de club nadat de Rode Duivels er niet in slaagden zich te kwalificeren voor de Champions League. Nu nam het gevoel toe dat de aanvaller in januari een overstap zou kunnen forceren. De beslissing van Ten Hag om de armband aan Ronaldo te geven was echter niet zijn enige dubieuze zet. De keuze voor Donny van de Beek na zijn anonieme optreden in de midweek was merkwaardig en hij was te traag om zijn ploeg te wijzigen toen het mis begon te gaan.

Alejandro Garnacho werd ook geselecteerd voor de wedstrijd van de Red Devils tegen Aston Villa op zondag, nadat hij midweeks scoorde in de 1-0 overwinning op Real Sociedad in de Europa League. United speelt volgende week in de derde ronde van de Carabao Cup opnieuw tegen Aston Villa en neemt het daarna in de laatste competitiewedstrijd op tegen Fulham.

Geef een reactie