Bruno Fernandes scoort brace en stuurt Portugal door naar WK laatste 16

Bruno Fernandes scoorde twee keer en stuurde Portugal met nog één wedstrijd te gaan naar de knock-outfase van groep H door Uruguay met 2-0 te verslaan. Geen enkele speler op het WK heeft een grotere impact op wedstrijden dan deze ster van Manchester United.

Cristiano Ronaldo claimde het doelpunt lang na het laatste fluitsignaal en ondanks alle bewijzen van het tegendeel. Fernandes bleef echter bij Ronaldo’s bewering dat hij het openingsdoelpunt had gemaakt en zei dat hij dacht dat zijn Manchester United-teamgenoot zijn voorzet had ingekopt om het openingsdoelpunt in het Lusail Stadium te registreren. Ronaldo sprong vlakbij het 16 meter gebied om de voorzet van Fernandes aan te nemen, maar de bal ging zonder verdere aanrakingen in het net.

De schitterende loopactie van Rodrigo Bentancur in de eerste helft werd gestopt door de redding van Portugal-doelman Diogo Costa, terwijl invaller Maxi Gomez de paal raakte toen Uruguay op zoek ging naar de gelijkmaker. In de 62e minuut wisselde Uruguay van aanvallende spelers en veranderde de vorm in een 4-4-2 met de nadruk op Guerreiro op linksachter, die in de eerste helft voor Portugal was ingevallen nadat Nuno Mendes geblesseerd was geraakt en niet verder kon.

Uruguay werd in de 90e minuut bestraft toen Jose Maria Gimenez na een VAR-controle de bal in het strafschopgebied had verhandeld. Fernandes heeft nu twee doelpunten en twee assists – met een brace gisteravond voor Portugal tegen Uruguay, nadat hij er twee had gemaakt tegen Ghana.

Maar de identiteit van Portugals eerste doelpuntenmaker in de wedstrijd blijft in twijfel, omdat zowel Fernandes als coach Fernando Santos niet konden verduidelijken of Ronaldo al dan niet het beslissende tikje gaf. Toen de bal zich in het doel nestelde, draaide Ronaldo zich om om te vieren, maar de FIFA oordeelde dat hij de bal niet had aangeraakt, waardoor hij geen negende WK-doelpunt kon maken, wat hem op gelijke hoogte zou hebben gebracht met de Portugese grootheid Eusebio.

Portugal heeft met efficiëntie de laatste 16 bereikt en zal een geducht obstakel vormen voor wie ze ook treffen, omdat ze op alle gebieden sterk zijn. Ze moeten vrijdag winnen of gelijkspelen tegen Zuid-Korea om de eerste plaats te garanderen. Bij verlies en winst van Ghana tegen Uruguay komt het aan op doelsaldo.

Fernandes maakt Manchester United trots in Qatar, en hij is niet de enige. Casemiro stond op het scorebord, evenals Marcus Rashford, terwijl zowel Luke Shaw als Harry Maguire assists gaven.

Geef een reactie