Zal Manchester United Cristiano Ronaldo vrijlaten in januari?

Cristiano Ronaldo heeft Manchester United gevraagd hem deze zomer te laten vertrekken als de club een redelijk transferaanbod krijgt, aldus Duncan Castles van The Times. De toekomst van de superster op Old Trafford lijkt nog onzekerder nadat hij uit de selectie werd gehaald voor de wedstrijd tegen Chelsea komende zaterdag, nadat hij woensdag tijdens de overwinning op Tottenham voor rust de tunnel in ging.

De terugkerende held maakte deel uit van de grote revisie van afgelopen zomer, waarbij Ronaldo een United-project leidde dat al jaren in de maak was. Maar de Portugees veroorzaakt dit seizoen meer problemen voor Manchester United dan voor welke tegenstander dan ook. Hij vergezelde de rest van het team niet op de tournee naar Thailand en Australië vanwege een familiekwestie, en toen hij in juli weer in actie kwam was hij een van de spelers die door Ten Hag werden bekritiseerd omdat hij Old Trafford vroegtijdig verliet tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Rayo Vallecano.

Zijn vroege vertrek werd beschouwd als de eerste uitdaging voor het gezag van de nieuwe manager. Ook dit was een speler die aan het begin van de zomer rooksignalen had afgegeven dat hij wilde vertrekken.

Bij de 2-0 overwinning van United op Tottenham deze midweek koos hij ervoor om voortijdig de bank te verlaten en de tunnel in te lopen voordat het laatste fluitsignaal had geklonken om uiteindelijk Old Trafford te verlaten terwijl de wedstrijd nog bezig was. Manager Erik ten Hag wilde tijdens de nabespreking niet openlijk op de kwestie ingaan, maar onophoudelijke vragen van verslaggevers dwongen de Nederlander ertoe te zeggen dat hij er “iets aan zal doen”.

Volgens de ochtendkranten van vrijdag betaalt Ronaldo de prijs voor zijn vertrek. Manchester United legt de 37-jarige een boete op van ongeveer 1 miljoen pond – twee weken salaris – en verbant hem uit het eerste elftal, althans zolang hij zich concentreert op de confrontatie met Chelsea op zaterdagavond.

Eerder meldde Rob Dawson van ESPN dat Manchester United Ronaldo had verteld dat hij niet beschikbaar was voor transfer, met de nieuwe manager Erik ten Hag die Ronaldo voor het seizoen 2022-23 wil hebben. De 37-jarige speler diende in de zomer een transferverzoek in, maar door de beperkte mogelijkheden bij United bleef hij uiteindelijk op zijn plek. Clubbronnen vertelden echter dat een exit-strategie wordt overwogen, en als superagent Jorge Mendes geen koper kan vinden, is United misschien bereid zijn verlies te nemen en hem in januari gratis te laten gaan.

De relatie tussen de club en Ronaldo lijkt giftig te zijn geworden en het respect kan verdampen, voor een figuur die blijft suggereren de antithese te zijn van de alles-voor-één geest waarvan Ten Hag weet dat die essentieel is om succes te boeken. Als Ronaldo op een vrije transfer uit Manchester United wordt weggestuurd, zou dat een teleurstellend einde betekenen van wat volgens velen een match made in heaven was na de hereniging afgelopen zomer.

The Mirror suggereert dat Inter Miami United en Ronaldo een oplossing zou kunnen bieden voor hun huidige verstandshuwelijk. Ornstein en Dan Sheldon van The Athletic merkten op dat Napoli “ook geïnteresseerd is”, terwijl PSG “momenteel niet geïnteresseerd is” in de jacht op Ronaldo. Ondertussen beweert Gazzetta dello Sport (via Milan News) dat Chelsea en Liverpool zich hebben aangesloten bij de race voor Rafael Leao, die ook op de radar van Manchester City zou staan. The Blues leiden de Betfair markt voor Ronaldo’s toekomst op 4/1. Hun mede-eigenaar Todd Boehly was in de zomer naar verluidt geïnteresseerd in de Portugees, maar de toenmalige manager Thomas Tuchel wees de kans af.

Weinig clubs kunnen zich een speler met het salaris van Ronaldo veroorloven, wat de voornaamste reden was waarom hij in de zomer niet vertrok. Maar als ditzelfde probleem blijft bestaan met betrekking tot de wintermarkt, voelt het steeds minder relevant naarmate de ploeg evolueert.

Januari lijkt nog ver weg, maar volgens sommigen kan het niet snel genoeg komen. Ronaldo’s terugkeer heeft meer kwaad dan goed gedaan. Manchester United als geheel moet zich schrap zetten voor de public relations nachtmerrie die het zal worden als ze Ronaldo gratis laten gaan.

Geef een reactie