Cristiano Ronaldo scoort voor de overwinning van Manchester United op Sheriff

De terugkeer van Cristiano Ronaldo na een onderbreking van één wedstrijd had de tribune-finish die hij zo graag maakt: een treffer in de 81e minuut die de kwalificatie van Manchester United voor de play-offs van de Europa League bevestigde. Ronaldo werd teruggehaald door United-manager Erik Ten Hag, nadat hij vorige week tegen Chelsea in de Premier League buiten de selectie was gelaten omdat hij weigerde in te vallen als invaller in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Tottenham.

Er gingen stemmen op om de Portugese spits niet op te stellen nadat hij vorige week het stadion verliet, maar hij heeft de ploeg wel iets te bieden als hij de rol in de ploeg kan accepteren. Met zo’n tekort aan aanvallers was het geen verrassing dat de Portugees donderdagavond begon, maar de druk lag bij hem om te presteren.

Eerder had Ronaldo’s Portugese ploeggenoot Diogo Dalot United op slag van rust uit een corner op voorsprong gezet (44), waarna invaller Marcus Rashford de voorsprong verdubbelde met een krachtige kopbal uit een voorzet van Luke Shaw (65). Ronaldo kreeg een boete voor het wegschoppen van de bal nadat een poging in de tweede helft was afgekeurd, maar in de 81e minuut scoorde hij eindelijk zijn 701e clubdoelpunt. Zijn kopbal uit een voorzet van Bruno Fernandes werd goed gered door Koval, maar Ronaldo was het snelst in het strafschopgebied om de rebound binnen te knallen.

Er klonk ‘Siiiu’s’ in plaats van boegeroep, “Viva Ronaldo” galmde door Old Trafford. Het is een bijzonder schandelijke daad voor United-spelers om spelers uit het verleden of het heden uit te jouwen en Ronaldo zal nooit zo’n schande overkomen. Ten Hag zei: “Hij bleef doorgaan – hij gaf niet op – daarom is hij zo goed. Ronaldo zijn doelpunt zien maken was geweldig.” Er waren nog duidelijke tekenen van roestigheid bij de 37-jarige en op een andere avond had hij misschien wel een hattrick kunnen maken, gezien het grote aantal kansen dat hij kreeg.

Invaller Marcus Rashford kopte de tweede in de tweede helft binnen na een voorzet van een andere invaller, Luke Shaw. Competitie kweekt vertrouwen, want elk lid van het team weet dat ze in topvorm moeten zijn of het risico lopen door ten Hag te worden afgezet. Als er één terecht punt van kritiek is op Ten Hag dit seizoen, dan is het wel zijn onwil om zijn ploeg te laten rouleren in de Europa League, al is dat ook begrijpelijk na het verlies in de eerste groepswedstrijd.

Er wordt veel verwacht van Alejandro Garnacho, de 18-jarige aanvaller die in 2020 bij Atletico Madrid tekende, en tegen FC Sheriff liet hij zien dat die spanning terecht is. Garnacho bood een flits van kwaliteit toen een wevende loopactie Ronaldo vond. Hij gaf aan Antony, wiens schot door Koval werd gepakt. De jongeling had dit seizoen al een paar keer in actie gekomen, maar zijn eerste wedstrijdstart onder Ten Hag toonde aan hoe goed hij het heeft gedaan om in het eerste team te blijven in plaats van te degraderen naar de U21s.

Door dit resultaat kwalificeert United zich voor de knock-outfase, maar of ze automatisch in de ronde van 16 terechtkomen, hangt af van de vraag of ze Groep E kunnen verslaan. Deze overwinning vormt ook de voorbereiding op een belangrijke wedstrijd in Spanje aanstaande donderdag, wanneer United in Groep E zal proberen de huidige kopgroep Real Sociedad af te troeven.

Geef een reactie